01 listopada 2014

Sernik tradycyjny



Składniki:
  • 1 kg twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Za pomocą miksera rozetrzeć miękkie masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.


Moje uwagi:
  1. Z tego przepisu sernik wychodzi bardzo tłusty warto dać masło o mniejszej zawartości tłuszczu bądź mniej tego masła lub margarynę.
  2. Piekłam w prostokątnej dużej blasze na termo obiegu przez 30 minut i 10 minut opiekałam od spodu ale następnym razem zmniejszę temp. bo trochę za mocno się przypiekł
P.S. Oryginalny przepis znajdziecie TU

 Smacznego :)


Pozdrawiam
Kasia

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam sernik, choć bez rodzynek i oblany czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik jest pyszny w każdej postaci czy to z rodzynkami czy bez a ozdabiać też można jak kto lubi :) wiec do dzieła :)

      Usuń
  2. Serniki uwielbiam a najbardziej z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie każdy sernik można przygotować na różne sposoby, nawet dodać brzoskwinie zamiast bakali :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach