04 listopada 2014

Sos ze świeżych grzybów


Dziś na specjalną prośbę jednej z czytelniczek :) przedstawię Wam mój przepis na sos grzybowy :)

1 kg świeżych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
2-3 cebule pokrojone w ćwierć talarki
Olej
Sól, pieprz do smaku
3 czubate łyżeczki mąki
2 łyżki śmietany 12%
Koperek świeży bądź mrożony
 


Grzyby oczyścić i pokroić w kawałki. Kilka razy wypłukać. Gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.



 Po odsączeniu grzyby przełożyć na rozgrzany olej i podsmażać ciągle mieszając około 3 minut, dodać cebulkę i dalej smażyć około 5 minut.



 Doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości cebulki co jakiś czas mieszając i ewentualnie uzupełniając wodę.



Następnie rozmieszać mąkę z wodą aby nie było grudek, dodać śmietanę i rozprowadzić z sosem doprawić do smaku oraz dodać koperek.


Smacznego :)



Pozdrawiam
Kasia



2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach