12 marca 2016

Bogracz Niespełnionej

Dziś podam Wam jeden ze zwycięskich przepisów z zabawy "Moja ulubiona zupa". Jest to bardzo pyszna i bardzo pożywna zupa, w sumie bardziej danie jednogarnkowe, ale wystarczy dać ciut więcej wody i mamy zupę :)



Około ½ kg mięsa wieprzowego-może być łopatka, schab czy co tam kto lubi ;-)
1 duża cebula,
4 łyżki oleju,
1½ łyżeczki słodkiej papryki,
4 ziemniaki,
1 jajko,
Mąka,
Liść laurowy,
Ziele angielskie,
Sól,
Pieprz,
Vegeta,
Kminek,
Łyżka koncentratu pomidorowego


Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzany garnek z grubym dnem. Mieszamy co jakiś czas, kiedy mięso się podsmaży dodajemy olej.

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. 
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Jeśli cebula jest już zeszklona dodajemy słodką paprykę, mieszamy i zalewamy wodą (około trzy centymetry nad poziom mięsa).
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek (dwa liście, dwie kulki ziela i dużo kminku).
Dusimy pod przykryciem tak długo, aż mięso zrobi się miękkie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Po tym czasie przyprawiamy solą i dodajemy ziemniaki.
Jajko wbijamy do szklanki, dodajemy Vegetę/sól i mąki (na oko), całość mieszamy. Ciasto na kluski powinno być bardziej gęste od naleśnikowego. Jeśli ziemniaki są już miękkie lejemy kluski, pamiętając by wcześniej zmniejszyć ogień.
Gotujemy chwilę ciągle mieszając.
Na koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i w razie potrzeby  doprawiamy solą i pieprzem.

Niespełniona

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pokombinowała z przepisem. Pierwszy raz zrobiłam wg przepisu (bez Vegety bo nie używam takich rzeczy) ale potem była już mała modyfikacja.  Przy drugim razie nie dałam koncentratu ponieważ go nie miałam i stwierdziliśmy oboje z mężem, że nam lepiej tak smakuje :) kolejną modyfikacją było nie smażenie mięsa i teraz moje wykonanie tego przepisu:


Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzany garnek z grubym dnem. Mieszałam co jakiś czas, kiedy mięso się podsmażyło podlałam wodą. 
Cebulę kroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z mięsem i podlałam wodą. 
Obrałam ziemniaki i kroiłam w kostkę.
Jak cebula była już miękka dodałam słodką paprykę, mieszałam i zalałam wodą (około trzy centymetry nad poziom mięsa).
Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i kminek (dwa liście, dwie kulki ziela i dużo kminku).
Dusiłam pod przykryciem tak długo, aż mięso zrobiło się miękkie. W razie potrzeby uzupełniałam wodę.
Po tym czasie przyprawiłam solą i dodałam ziemniaki.
Jajko wbiłam do szklanki, dodałam sól i mąkę (na oko), całość mieszałam tak jak na lane kluski.
Jak ziemniaki były już miękkie wlałam kluski, pamiętając by wcześniej zmniejszyć ogień.
Gotowałam jeszcze chwilę ciągle mieszając.

Do przyprawienia potrawy użyłam przypraw od Kociołek Smaków, a przyprawy kupić możecie TU


A czy Wy znacie ten przepis, jedliście już Bogracz?



Życzę smacznego
Kasia














6 komentarzy:

  1. Przepyszna zupka
    Z kluskami tym bardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, chętnie wypróbuję :)

    Kochana czy mogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ?
    Z góry dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam :D jestem ciekawa czy by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedyną zupą jaką jadłam z mięsem (nie licząc zup, które były gotowane "na mięsie) była zupa porowa z serkami topionymi :) Ta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach