06 marca 2017

BABKA ZIEMNIACZANA



Babkę ziemniaczaną pamiętam z dzieciństwa, najlepsza jaką jadłam robiła nasza sąsiadka, nigdy już tak pysznej nie jadłam. Od dawna za mną chodziła i już raz robiłam, ale dziś chcę Wam podać taki trochę nietypowy przepis. Dlaczego nietypowy? Dlatego, że to mój własny. Szukałam w necie inspiracji i wszędzie jest ze skwarkami czy cebulą, ale nie było takiego jaki by mnie satysfakcjonował, więc zrobiłam sama, tak jak ja chciałam :)



Przepis jest na małą porcje, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zwiększyć ilość składników :)


4 ziemniaki
1 jajko
2 – 3 łyżki mąki orkiszowej (możesz dać inną)
1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego (musi być miękki, w temp. pokojowej)
Przyprawa do ziemniaków i pieprz

Ok. 150/200 gr mięsa mielonego (takie jakie lubisz)
1 jajko
Mąka razowa grubo mielona (możesz dać coś innego)
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach – ja ostatnio jestem leniwa i sobie blend uje :P dodać pozostałe składniki, doprawić i wymieszać

Mięso wymieszać z jajkiem i mąką i doprawić

Do małego naczynia żaroodpornego przełożyć połowę masy ziemniaczanej, może być ciut więcej, na to ułożyć mięso (ja formowałam placek i potem dokładałam tam gdzie było wolne miejsce), na mięso wyłożyć resztę masy ziemniaczanej.

Naczynie wstawić do piekarnika i piec w temp 200* przez ok. 1 godz. jak będzie ładnie rumiane na wierzchu to wyłączyć piekarnik i zostawić do ostygnięcia. Kiedy babka będzie ciepła, a nie gorąca ładnie odejdzie od naczynia i łatwiej będzie ja z niego wyjąć



Podawać z surówką z kiszonej kapusty

Smacznego
Kasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach