26 grudnia 2016

Tort chałwowo - malinowy


Nie jestem tortowym specem, ale lubię piec i dlatego też torty dla mojej rodziny staram się zrobić sama. Tym razem zrobiłam tort dla mojego 18 latka :D






Biszkopt:

Na jedno jajko przypada:
cukier kryształ - 35 gram
mąką pszenna - 25 gram
mąka ziemniaczana - 10 gram

Ilość jajek na tortownicę:

18 cm - 4 sztuki
22 cm - 5 sztuk
24 cm - 6 sztuk
28 cm - 8 sztuk

Blacha prostokątna

mała - 8 jajek
duża - 10 jajek

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier porcjami. Żółtka roztrzepuję i trochę napowietrzam.
Dodaję do białek cieniutkim strumieniem. Jeszcze chwilę mieszam do połączenia się składników.
Mąkę mieszam razem, przesiewam i dodaję do masy porcjami (dwie, trzy). Mieszam ręcznie szpatułką plastikową z dołu do góry. Gotowe.
Forma wysmarowana masłem, dno i boki.
Piekę w 160 stopniach do tzw suchego patyczka (ok. 40 minut)
Wyciągam z piecyka i odwracam na stół (na deskę) do góry dnem i zdejmuję obręcz (najpierw delikatnie obkrawam nożem, aby było łatwiej zdjąć obręcz) spód pozostawiam na cieście aż trochę przestygnie.

Przepis na biszkopt jest autorstwa Justyny Bobbe

Krem chałwowy
1l mleka, pół szkl cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 1 kostka masła. Ugotować budyń dodając również żółtka. Wystudzić. Połączyć z masłem i na koniec dodać 40 dag 40 pokruszonej chałwy




Masa malinowa:
200g śmietanki 30% lub 36%
200g mascarpone (ja dałam president)

1 galaretka malinowa rozpuszczona w 0,25l wody
30 dkg mrożonych malin (opakowanie)
Śmietankę razem z serkiem ubić na masę, dodać lekko tężejącą galaretkę i na końcu maliny. Delikatnie roztrzepać mikserem ("dwa obroty")

Prosta lustrzana glazura (z dodatkiem kakao):
150 g cukru
50 ml wody
50 g kakao
100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny (8g) lub 2 listki żelatyny
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać - powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.
Glazurę lustrzaną można też przelać do miseczki i przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC.


Biszkopt robię dzień lub dwa dni wcześniej, i zostawiam bez przykrycia ewentualnie ściereczką. Następnie przekroić na blaty. Każdy blat nasączyłam porządnie herbata z cytryną. układałam warstwami: blat, krem chałwowy, blat, masa malinowa itd na samej górze krem chałwowy. i do lodówki na dobę. Następnie utarłam trochę masła ok 1/2 kostki z cukrem pudrem i otynkowałam boki tortu, następnie na około godzinkę do lodówki. Śmietankę i ser ubiłam na sztywno o obłożyłam boki tortu i do lodówki na czas przygotowania polewy mirror glaze.

Kiedy polewa przestygła polałam tort i ozdobiłam gotowymi gwiazdkami czekoladowymi :)





Mam nadzieję, ze przepis jest dość czytelny :)

Życzę smacznego
Kasia



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka