Składniki:
- 80 dkg mąki
- 1,5 - 2 szklanki ciepłej wody
- 2 jajka
Farsz
- 40 dkg ugotowanej kaszy gryczanej
- 0,5 kg sera białego
- 2 jajka
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis
przygotowania
Na patelni
podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę. Ser zmielić, dodać zezłoconą
cebulę, wymieszać i dorzucić ugotowaną kaszę oraz jajka. Doprawić solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Wymieszać.
Na stolnicę
wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego ciepłą wodę. Nożem delikatnie
zagarnąć mąkę do środka, następnie wybić weń jajka, połączyć wszystko nożem i wyrobić
ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Szklanką
wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki.
Gotować w osolonym
wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać je na gazie, a potem
zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać z kwaśną śmietaną lub z
podsmażoną cebulką.
Smacznego :)
Pozdrawiam
Kasia
ale smaka mi narobiłaś
OdpowiedzUsuńhehehe i tak miało być :D
UsuńFajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak wyglądają ale jak smakują :)
Usuńtakich jeszcze nie jadłam, pierogi to moja wielka miłość, szczególnie ruskie
OdpowiedzUsuńŻaneta to musisz spróbować, koniecznie :)
UsuńŚwietne połączenie kaszy i sera, na pewno wypróbuję, bo uwielbiamy pierogi :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń