05 listopada 2014

Pierogi z kaszą gryczaną





Składniki:
  • 80 dkg  mąki
  • 1,5 - 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
Farsz
  • 40 dkg ugotowanej kaszy gryczanej
  • 0,5 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Na patelni podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę. Ser zmielić, dodać zezłoconą cebulę, wymieszać i dorzucić ugotowaną kaszę oraz jajka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. 

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego ciepłą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka, następnie wybić weń jajka, połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość 3-4 mm.

Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki.

Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać je na gazie, a potem zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać z kwaśną śmietaną lub z podsmażoną cebulką.

Smacznego :)


Pozdrawiam
Kasia



8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach