28 lipca 2016

Pysznie i pożywnie z Primavika



Jak pamiętacie na ostatnim spotkaniu blogerek jednym ze sponsorów była firma Primavika (FB). Po tym spotkaniu, każda z nas otrzymała, prosto do domu, cudną paczkę z produktami tej firmy. W paczce znajdowały się:

* Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru
* Mix orzechowy
* Hummus z suszonymi pomidorami
* Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną
* Steki wegetariańskie
* Bitki wegetariańskie


Trochę informacji od producenta:


* Masło orzechowe:
Masło orzechowe to podstawa holenderskiego sosu do mięs. Zmieszajcie je z odrobiną mleka kokosowego, sosem sojowym, imbirem, sezamem, podsmażoną cebulką, brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe!

Składniki:
Orzeszki arachidowe 94%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), aromat: wanilina.
Informacja dla alergików – zawiera: orzeszki arachidowe, soję; może zawierać sezam i migdały.
Zawiera naturalnie występujące cukry.
Tłuszcz z orzeszków arachidowych na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym.
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.


* Mix orzechowy:
Mix orzechowy crunchy jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych śniadań: owsianki, jaglanki, słodkich omletów, placuszków czy naleśników. Z jego udziałem możecie przyrządzić zdrowe ciasto na spodzie z daktyli wypełnione masą jaglaną i polane sosem kokosowo-orzechowym.

Składniki:
orzeszki arachidowe prażone 49%, orzechy nerkowca smażone 25% (orzechy nerkowca, olej palmowy), migdały prażone 15%, orzechy laskowe prażone 10%, sól morska.
Produkt może zawierać sezam.
Olej z orzechów na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.

* Hummus z suszonymi pomidorami:
Zdrowotne właściwości hummusu sprawiają, że do woli możemy się nim delektować – czy to podczas śniadania, kolacji, a nawet posiłku w codziennej pracy. Ta wartościowa pasta doskonale komponuje się z naleśnikami czy świeżym pieczywem. Pysznie smakuje również jako dip do warzywnych chipsów.

Składniki:
woda, cieciorka 32%, olej rzepakowy, pomidory suszone** 16% (pomidory, sól), miazga sezamowa, 100% sok z cytryny**, czosnek suszony, koncentrat pomidorowy, sól morska.
** – surowiec ekologiczny
Produkt może zawierać soję.


* Paprykarz z kaszą jaglaną
Idealnie komponuje się na kanapce z plasterkiem kiszonego ogórka, pomidorem lub drobno pokrojoną cebulką.

Składniki:
woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew 8,5%,  przyprawy (zawierają: seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać sezam i gorczycę.
Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.



* Steki wegetariańskie:
W skład marynaty wchodzi olej rzepakowy, który został nazwany oliwą północy. Dlaczego? To jedno z najlepszych źródeł kwasów omega 3 niezbędnych dla prawidłowego rozwoju mózgu i funkcjonowania serca.
Steki wegetariańskie są świetną alternatywą dla mięs w sezonie grillowym. Otoczony aromatycznymi przyprawami nadaje się do spożycia od razu po wyjęciu ze słoiczka.

Składniki:
woda, steki – teksturowane białko sojowe 63%, olej rzepakowy, cukier, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], ocet jabłkowy, przyprawy (papryka słodka, czosnek, papryka ostra, curry), hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), sól, zioła (zawierają gorczycę), aromat z ekstraktu drożdżowego, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy = witamina C, kwas cytrynowy.




* Bitki wegetariańskie
Bitki wegetariańskie świetnie smakują w towarzystwie tradycyjnych kopytek lub ugotowanych ziemniaków posypanych koperkiem. Idealnym uzupełnieniem dania będą domowe surówki z sezonowych warzyw.

Składniki:
woda, cebula, bitki – teksturowane białko sojowe 20%, olej rzepakowy, pulpa pomidorowa 10% (siekane pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy 10%, mąka pszenna, cukier, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], zioła, sól, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), przyprawy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.




Jak większość z Was wie jestem na diecie i nie wszystko mi wolno jeść więc  pozwoliłam sobie tylko na skosztowanie niektórych produktów. Dlatego też między innymi nie przygotowywałam żadnych specjałów z masła czy mix-u żeby mnie nie kusiło :)Produkty te wykorzystałam w najnormalniejszy sposób jaki jest możliwy. Steki i bitki skonsumowałam do obiadu np. z ziemniakami i kalafiorkiem. Masło orzechowe i mix bardzo posmakowały synom, a szczególnie Tomciowi, który pałaszuje wafle ryżowe z tymże masłem i dżemem :)



Więcej informacji i więcej produktów znajdziecie na stronie Primavika.pl 
A czy Wy miałyście kiedyś okazję skosztować tych produktów?



Pozdrawiam
Kasia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach