Przepis ten dostałam kilkanaście lat temu od mojej dawnej sąsiadki :)
½ kg mąki
¼ litra gęstej śmietany
1 kostka margaryny
6 dkg drożdży
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, pokruszyć drożdże i
dalej siekać, dodać śmietanę i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być lśniące i nielepiące
do rąk. Włożyć do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki odkrawać po kawałku rozwałkować niegrube
paski o szerokości ok. 10 cm. Rozłożyć na nie farsz i zawinąć roladki,
następnie pokroić na kawałki i układać na blasze. Wstawiać do lekko podgrzanego
piekarnika. Piec w temp 170 stopni do zarumienienia.
Smacznego
Pozdrawiam
Kasia
gdybym ja potrafiła zrobić ciasto drożdżowe....jeszcze mi się w życiu to nie udało :/ Chyba się do kogoś na takie apetyczne paszteciki muszę wprosić ;)
OdpowiedzUsuńIlonka to jest tak proste, ze laik go zrobi więc do dzieła kochana :)
Usuńaż pojadę dzisiaj do sklepu po drożdże....
Usuńjedź, jedź ... mówie Ci są bardzo proste i pyszne :)
UsuńDzięki za przypomnienie o pasztecikach ,Juz dawno ich nie robiłam .:)
OdpowiedzUsuńciesze sie, że komuś jestem przydatna :P
Usuńszalenie ciekawy post,bardzo przyjemnie się go czyta:)
OdpowiedzUsuńTwój blog przypadł mi baaardzo do gustu, jest coś, co mnie tu przyciąga :)
co myślisz o wspólnej obserwacji?
pozdrawiam ♥
cieszę, że Ci się spodobał :)
UsuńUwielbiam paszteciki :D Twoje wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńbo i takie też są, można przyrządzać je ze wszystkim :)
UsuńChętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do zrobienia i czekam na relacje czy się udały :)
UsuńA ja nigdy nie wiedziałam jak ;))) Z chęcią poczytałabym o przygotowaniu krokietów z kapstą i grzybami ;)
OdpowiedzUsuńale konkretnie krokietów? bo te paszteciki też można z kapusta i grzybami :)
Usuń