29 grudnia 2014

Ciasto na paszteciki

Przed nami Sylwester i karnawał. Większość z nas spędzi ten czas na balu bądź ze znajomymi na tzw domówce. Jeżeli na takowej będziecie się bawić polecam przygotowanie pysznych pasztecików, które można podać z barszczem czy rosołem, a nawet same pysznie smakują. Jako farsz możemy wykorzystać wszystko co lubimy, może to być mięso, moze to być farsz pierogowy, a może to byc kapusta z grzybami :) moje były z kapustą

 Przepis ten dostałam kilkanaście lat temu od mojej dawnej sąsiadki :)





½ kg mąki
¼ litra gęstej śmietany
1 kostka margaryny
6 dkg drożdży

Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, pokruszyć drożdże i dalej siekać, dodać śmietanę i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być lśniące i nielepiące do rąk. Włożyć do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki odkrawać po kawałku rozwałkować niegrube paski o szerokości ok. 10 cm. Rozłożyć na nie farsz i zawinąć roladki, następnie pokroić na kawałki i układać na blasze. Wstawiać do lekko podgrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni do zarumienienia.



Smacznego
Pozdrawiam
Kasia

14 komentarzy:

  1. gdybym ja potrafiła zrobić ciasto drożdżowe....jeszcze mi się w życiu to nie udało :/ Chyba się do kogoś na takie apetyczne paszteciki muszę wprosić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilonka to jest tak proste, ze laik go zrobi więc do dzieła kochana :)

      Usuń
    2. aż pojadę dzisiaj do sklepu po drożdże....

      Usuń
    3. jedź, jedź ... mówie Ci są bardzo proste i pyszne :)

      Usuń
  2. Dzięki za przypomnienie o pasztecikach ,Juz dawno ich nie robiłam .:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szalenie ciekawy post,bardzo przyjemnie się go czyta:)
    Twój blog przypadł mi baaardzo do gustu, jest coś, co mnie tu przyciąga :)
    co myślisz o wspólnej obserwacji?
    pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paszteciki :D Twoje wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo i takie też są, można przyrządzać je ze wszystkim :)

      Usuń
  5. Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zachęcam do zrobienia i czekam na relacje czy się udały :)

      Usuń
  6. A ja nigdy nie wiedziałam jak ;))) Z chęcią poczytałabym o przygotowaniu krokietów z kapstą i grzybami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale konkretnie krokietów? bo te paszteciki też można z kapusta i grzybami :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach