27 grudnia 2014

Pyszny sero makowiec



Witam po świętach :)
Chciałam Wam przed świętami podać kilka fajnych przepisów ale niestety nie udało mi się. Nic się nie stanie jak podam je teraz gdyż potrawy które zaproponuję w tym i następnych postach można wykorzystać na wiele innych okazji :) Więc do dzieła

Dziś zaproponuję Wam
SERO - MAKOWIEC


SKŁADNIKI – MASA 1
60 dkg białego sera
6 jajek
1 ½ szkl cukru pudru
15 dkg margaryny tortowej ( do kupienia w biedronce)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zapach cytrynowy lub pomarańczowy

SKŁADNIKI – MASA 2
25 dkg maku (2 szkl)
4 jajka
1 szkl cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zapach migdałowy

Ser przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, delikatnie ucierać, następnie ser, mąkę i utrzeć. (JA UBIJAM MIKSEREM OD SAMEGO POCZĄTKU). Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli i delikatnie wymieszać. Dodać zapach i uprzednio namoczone rodzynki.

Mak sparzyć i odstawić na chwilkę. Przekręcić dwa – trzy razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, (TĄ MASĘ ĘŻ UCIERAM MIKSEREM) dodać mak, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozetrzeć. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wszystko połączyć. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki układać na przemian po 2 łyżki białej masy i po 2 łyżki makowej masy. (TAK JAK ZEBRA).
Piec około 40 minut w temp 180 stopni na termowentylatorze



Smacznego
Pozdrawiam
Kasia

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)
Staram się Was odwiedzać i również odwdzięczać się komentarzami na Waszych blogach